Nieco ponad tydzień do 54. Sabałowych Bajań!

Nieco ponad tydzień do 54. Sabałowych Bajań!

Już 13 sierpnia o godz. 11.00 rozpoczną się w Bukowinie Tatrzańskiej 54. Sabałowe Bajania – prawdziwe święto polskiej kultury ludowej. Paradny przejazd zaproszonych gości i kapel, prowadzony tradycyjnie przez „pytacy” rozpocznie Festiwal. Głównym elementem tegorocznej edycji wydarzenia będzie ogólnopolski konkurs gawędziarzy, instrumentalistów, śpiewaków, drużbów i starostów weselnych. Bukowiańskie Buki, Złote, Srebrne i Brązowe Spinki Góralskie to nagrody, które czekają na laureatów zgłoszonych do udziału w konkursie.

Jako organizatorzy będziemy zwracać szczególną uwagę na zachowanie zasad bezpieczeństwa związanego z obecną sytuacją epidemiczną. Komunikat – informacje organizacyjne dostępne są pod linkiem: http://sabalowebajania.pl/dla-uczestnikow/informacje/

  Publiczność będzie mogła oglądać występy konkursowe wyłącznie na telebimie zlokalizowanym przed Domem Ludowym, a także on-line na stronie internetowej Festiwalu.  

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem 54. Sabałowych Bajań.

                                                                                      Piyknie pytomy!

Festiwalowa środa dniem gminy Bukowina Tatrzańska

Festiwalowa środa dniem gminy Bukowina Tatrzańska

W środę 14 sierpnia w ramach 53. Sabałowych Bajań odbył się dzień gminy Bukowina Tatrzańska. Wraz z dyrektorem Bukowiańskiego Centrum Kultury Bartłomiejem Koszarkiem otworzył go wójt  gminy Andrzej Pietrzyk oraz radna powiatu tatrzańskiego Maria Dudek.

Do godzin popołudniowych na scenie Domu Ludowego zaprezentowały się wszystkie zespoły regionalne działające na terenie gminy. Kultura spiska i podhalańska tego dnia królowała na naszym Festiwalu, a licznie zgromadzona publiczność nagradzała występujących gromkimi brawami.

Czytaj dalej „Festiwalowa środa dniem gminy Bukowina Tatrzańska”

Degustacja potraw regionalnych

Degustacja potraw regionalnych

Podczas 53. Sabałowych Bajań każdy mógł znajść coś dla siebie……

Miłośnicy kuchni regionalnej zawitali do Domu Ludowego we środę na Degustację Potraw Regionalnych. W tym roku gaździny i zakłady gastronomiczne przygotowały 49 dań. Turyści (i nie tylko) mieli wyśmienitą okazję do sprówbowania m.in: kapuściankę, zapiekankę bacy, babkę parzoną z lukrym, łazanki, kapustę z pomidorami i śmietanom, zupę bobową, zoproske kminową z luskami, moskole z masłym cosnkowym, ciasto drozdzowe z borówkami, rogaliki drozdzowe z marmoladom,  kluski scypane ze śliwkami susonymi i kluski scypane z łomastom, bombe bukowiańskom, pieczarki w cieście, syrnik, borsc bioły na wyndzonce z zioberkiym, gulaś segedyński dziadka Mikołaja, grulanke bukowiańskom, jagodziankę z makaronym, tarcioki i jabłecnik z budyniym, kwaśnicę z zioberkiym i zoproske, masconke dziadka Michała, korboce i oscypki, tarcioki ze skwarkami, jabłecnik i zioberka w kapuście zasmażanej, zupę sałatową, marchwiankę, kluski, smolec ze skwarkami, makowiec, ogórki kisone,  chleb pasterski i bukowiański, gulaś z dzicyzny, kapustę na maślonce, bunc i korpiyle.

Czytaj dalej „Degustacja potraw regionalnych”