Na tę część Sabałowych Bajań niektórzy z niecierpliwością czekają calutki rok! Degustacja Potraw Regionalnych! Co pojawiło się na stołach naszych gaździn i kto przyrządził najlepsze potrawy? Zobaczcie!
P r o t o k ó ł
z Degustacji Potraw Regionalnych, która odbyła się w dniu 12 sierpnia 2017 r. jako impreza towarzysząca Festiwalowi Folkloru Polskiego 51. Sabałowe Bajania w Bukowinie Tatrzańskiej.
Komisja Honorowa w składzie:
-
Pan Andrzej Skupień – Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce
-
Pan Andrzej Pietras – folklorysta, aktor
-
Pan Ryszard Rabeszko – twórca ludowy
-
Pani Anna Lassak – folklorystka, kierownik Zespołu Góralskiego „Hamernik”
z Krakowa, -
Pan Kazimierz Lassak – folklorysta, kierownik Zespołu Góralskiego „Hamernik”
z Krakowa
oceniła 62 potrawy regionalne przygotowane przez gaździny i zakłady gastronomiczne.
Komisja stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.
Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych. Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników Degustacji pamiątkowymi nagrodami w formie „ocedzorek”:
-
Józefa Kuruc – zupa sałatowo
-
Małgorzata Bieniek – zupa kapuściano
-
Zofia Budz – kluski scypane ze śliwkami susonymi i kluski scypane ze skwarkami
-
Anna Wiśniewska – kluski scypane ze skwarkami, grulanka bukowiańsko
-
Maria Kuchta – smolec ze skwarkami, ogórki kisone, syrnik, makowiec, marchwianka
-
Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański
-
Emilia Koszarek – kwaśnica z zioberkiym
-
Maria Włodarczyk – zoproska, rolada drozdzowo z marmoladom
-
Helena Hodorowicz – łazanki, babka drozdzowo z syrym
-
Jolanta Górnik i Anna Mrowca – gulaś z dzicyzny, kapusta z pomidorami, potrawka myśliwska z jelynia
-
Zofia Babiarz – kluski tarcioki z bryndzom, zupa bobowo z grulami
-
Maria Budz – kapusta na maślonce
-
Grażyna Bukowska – sałota, moskole z bryndzom, masłym cosnokowym i bockiym
-
Irena Głodziak – zawijaniec z jabkiym, poncki z grul
-
Małgorzata Mrowca – paszteciki, borsc cyrwony
-
Grażyna Pawlikowska – kwaśnica z zioberkiym
-
Irena Łapka i Maria Mędlak – korboce i oscypki, paszteciki z kapustom i grzybami, drozdzowka z jabkiym i krusonkom
-
Cukiernia „Łasuch” – kołoc z syrym, makowiec, placek ze śliwkami, rogaliki drozdzowe z marmoladą, kruche z dżymym
-
Helena Madeja – bunc
-
Maria Cikowska – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom
-
Małgorzata i Kazimierz Stachoń – gulasz segedyński dziadka Mikołaja
-
Danuta i Józef Chowaniec – tarcioki ze spyrkom
-
Karcma „U Leśnego” – zupa oscypkowo
-
Gospoda „U Michałków” – piyrogi z bryndzom, z miysym, kapustom i moskole
-
Dorota Zubek – jabłecznik, ciasto kruche ze śliwkami
-
Danuta Kuchta – moskole z masłym cosnokowym
-
Barbara Sztokfisz – ciasto „Niebiesko Dolina”
-
Teresa Budz – fizoły z krupami
-
Janina Kusiołek – jabłecznik, drozdzówka ze śliwkami i borówkami
-
Karcma „Merynos” – mielone z baraniny
-
Teresa Bryja – moskole z masłym i bryndzom
Na tym protokół zakończono i podpisano.