P r o t o k ó ł
z degustacji potraw regionalnych, która odbyła się w dniu 13 sierpnia 2016 r.
jako impreza towarzysząca Festiwalowi Folkloru Polskiego 50. „Sabałowe Bajania”
w Bukowinie Tatrzańskiej.
Komisja honorowa w składzie:
-
Pan Stanisław Łukaszczyk – Wójt Gminy Bukowina Tatrzańska,
-
Pan Bartłomiej Koszarek – Dyrektor Bukowiańskiego Centrum Kultury
„Dom Ludowy”, -
Pan Andrzej Skupień – Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce,
-
Pan Antoni Kalisz – Wiceburmistrz Miasta Kórnik,
-
Pan Andrzej Pietrzyk – Prezes Związku Podhalan Oddziału Bukowina Tatrzańska,
-
Pan Andrzej Pietras – folklorysta,
-
Pan Ryszard Rabeszko – twórca ludowy.
oceniła 58 potraw przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne.
Jury stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.
Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych. Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników degustacji pamiątkowymi jubileuszowymi nagrodami:
-
Helena Madeja – bunc;
-
Gmina Kórnik – jajecznica z sześciuset jaj;
-
Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański;
-
Jolanta Górnik – gulaś z jelenia;
-
Maria Cikowska – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom;
-
Cukierni „Łasuch” – kołoc z syrym i grulami, rogaliki drozdzowe z marmóladom oraz placek drozdzowy z borówkami;
-
Małgorzata Mrowca z Izabelą Budz i Krystyna Paciorek – kapusta z grochem i grzybami, babka ziemniaczana z bockiym;
-
Helena Hodorowicz – łazanki z kapustom i bockiym, zupa parzybroda;
-
Maria Włodarczyk z wnukiem Wiktorem Twardzikiem – zoproska i rzezańce;
-
Józefa Kuruc – zupa sałatowa;
-
Karcma „Merynos” – polywka baranio, kotleciki mielone z baraniny, gulaś barani, kwaśnica;
-
Kazimierz Stachoń i Józef Chowaniec – gulasz segedyński dziadka Mikołaja;
-
Zofia Budz – kluski scykane ze śliwkami susonymi, kluski scykane ze skwarkami, moskole z masłym;
-
Zofia Babiarz z wnuczką Alicją Cikowską – tarcioki z bryndzom i spyrkom, kasa corno z bryndzom i skwarkami, fizoły z pyncokiym, grulami i bockiym;
-
Anna Mrowca z wnuczką Patrycją Górnik – kapusta zasmażana z śmietaną, pomidorami i bockiym;
-
Karcma „U Leśnego” – zupa „gaździnka”;
-
Irena Głodziak – paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony;
-
Anna Wiśniewska z wnukami Julią, Janem i Andrzejem – kluski scykane z bockiym;
-
Janina Kusiołek – sałata warzono, moskole z bockiym, moskole ze spyrkom, moskole z masłym cosnokowym;
-
Teresa Budz – zoproska;
-
Gospoda „U Michałków” – polywka z grulami, moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom;
-
Maria Kuchta – marchwianka, smolec ze skwarkami, ogórki kisone, makowiec, syrnik;
-
Dorota Zubek – ciasto z jabłkami;
-
Grażyna Bukowska – kapusta z grulami na kwaśnym mlyku, hauski ze skwarkami;
-
Maria Budz – kapusta na maślonce, fizoły z grulami;
-
Emilia Koszarek z wnuczką Justyną – kwaśnica;
-
Irena Łapka, Danuta Kuchta i Maria Kuchta – moskole z masłym cosnokowym, bundz, korbace, oscypek i jagnięcina pieczona;
-
Grażyna Pawlikowska – kwaśnica;
Na tym protokół zakończono i podpisano.