Podczas 53. Sabałowych Bajań każdy mógł znajść coś dla siebie……
Miłośnicy kuchni regionalnej zawitali do Domu Ludowego we środę na Degustację Potraw Regionalnych. W tym roku gaździny i zakłady gastronomiczne przygotowały 49 dań. Turyści (i nie tylko) mieli wyśmienitą okazję do sprówbowania m.in: kapuściankę, zapiekankę bacy, babkę parzoną z lukrym, łazanki, kapustę z pomidorami i śmietanom, zupę bobową, zoproske kminową z luskami, moskole z masłym cosnkowym, ciasto drozdzowe z borówkami, rogaliki drozdzowe z marmoladom, kluski scypane ze śliwkami susonymi i kluski scypane z łomastom, bombe bukowiańskom, pieczarki w cieście, syrnik, borsc bioły na wyndzonce z zioberkiym, gulaś segedyński dziadka Mikołaja, grulanke bukowiańskom, jagodziankę z makaronym, tarcioki i jabłecnik z budyniym, kwaśnicę z zioberkiym i zoproske, masconke dziadka Michała, korboce i oscypki, tarcioki ze skwarkami, jabłecnik i zioberka w kapuście zasmażanej, zupę sałatową, marchwiankę, kluski, smolec ze skwarkami, makowiec, ogórki kisone, chleb pasterski i bukowiański, gulaś z dzicyzny, kapustę na maślonce, bunc i korpiyle.