P r o t o k ó ł
z Degustacji Potraw Regionalnych, która odbyła się w dniu 15 sierpnia 2018 r.
jako impreza towarzysząca Festiwalowi Folkloru Polskiego 52. „Sabałowe Bajania”
w Bukowinie Tatrzańskiej.
Komisja Honorowa w składzie:
- Pan Stanisław Łukaszczyk – Wójt Gminy Bukowina Tatrzańska
- Pani Marta Zagórska – Wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce
- Pan Andrzej Pietrzyk – Prezes Związku Podhalan Oddziału Bukowina Tatrzańska
- Pan Andrzej Pietras – folklorysta, aktor
oceniła 52 potrawy regionalne przygotowane przez gaździny i zakłady gastronomiczne.
Komisja stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.
Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych. Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników Degustacji pamiątkowymi nagrodami w formie „łyźników”:
- Józefa Kuruc – zupa sałatowo
- Małgorzata Bieniek – zupa kapuściano
- Zofia Budz – kluski scypane ze śliwkami susonymi, babka grulano
- Anna Wiśniewska – grulanka bukowiańsko, kluski scykane omascone skwarkami
- Maria Kuchta – smolec ze skwarkami, kluski scypane ze skwarkami, makowiec, syrnik, marchwianka, ogórki kisone, rydze, jabłecnik
- Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański
- Emilia Koszarek – gołąbki
- Maria Włodarczyk – zoproska z zioberkiym
- Helena Hodorowicz – jagodzianka z makaronem
- Jolanta Górnik – kapusta z pomidorami
- Anna Mrowca – gulaś z dzicyzny
- Zofia Babiarz – zupa bobowo
- Maria Budz – kapusta na maślonce
- Grażyna Bukowska – fizoły, moskole z masłym, moskole ze spyrkom
- Irena Głodziak – poncki gulane, pasta z biołyj fasoli ze scypiorkiym
- Małgorzata Mrowca – hałuski ze skwarkami
- Grażyna Pawlikowska – kwaśnica z zioberkiym
- Irena Łapka i Maria Mędlak – korboce, oscypki, racuchy z jabkami
- Cukiernia „Łasuch” – kołoce z syrym, placek kruchy ze śliwkami, rogaliki drozdzowe z marmoladom,
- Helena Madeja – bunc
- Maria Cikowska – moskole z masłym, moskole z bryndzom
- Małgorzata i Kazimierz Stachoń – gulasz segedyński dziadka Mikołaja
- Danuta i Józef Chowaniec – tarcioki ze spyrkom
- Karcma „U Leśnego” – zoproska
- Gospoda „U Michałków” – hałuski na młodyj kapuście
- Danuta Kuchta – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom
- Barbara Sztokfisz – syrnik
- Teresa Budz – fizoły z krupami
- Janina Kusiołek – sałotówka
- Anna Buńda – borsc bioły na wyndzonce
- Dorota Zubek – jabłecnik, syrnik
- Teresa Bryja – placek ze śliwkami