Degustacja Potraw Regionalnych

P r o t o k ó ł

z Degustacji Potraw Regionalnych, która odbyła się w dniu 15 sierpnia 2018 r.
jako impreza towarzysząca Festiwalowi Folkloru Polskiego 52. „Sabałowe Bajania”
w Bukowinie Tatrzańskiej.

Komisja Honorowa w składzie:

  1. Pan Stanisław Łukaszczyk – Wójt Gminy Bukowina Tatrzańska
  2. Pani Marta Zagórska – Wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce
  3. Pan Andrzej Pietrzyk – Prezes Związku Podhalan Oddziału Bukowina Tatrzańska
  4. Pan Andrzej Pietras – folklorysta, aktor
    oceniła 52 potrawy regionalne przygotowane przez gaździny i zakłady gastronomiczne.

Komisja stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.

Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych. Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników Degustacji pamiątkowymi nagrodami w formie „łyźników”:

  1. Józefa Kuruc – zupa sałatowo
  2. Małgorzata Bieniek – zupa kapuściano
  3. Zofia Budz – kluski scypane ze śliwkami susonymi, babka grulano
  4. Anna Wiśniewska – grulanka bukowiańsko, kluski scykane omascone skwarkami
  5. Maria Kuchta – smolec ze skwarkami, kluski scypane ze skwarkami, makowiec, syrnik, marchwianka, ogórki kisone, rydze, jabłecnik
  6. Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański
  7. Emilia Koszarek – gołąbki
  8. Maria Włodarczyk – zoproska z zioberkiym
  9. Helena Hodorowicz – jagodzianka z makaronem
  10. Jolanta Górnik – kapusta  z pomidorami
  11. Anna Mrowca – gulaś z dzicyzny
  12. Zofia Babiarz – zupa bobowo
  13. Maria Budz – kapusta na maślonce
  14. Grażyna Bukowska – fizoły, moskole z masłym, moskole ze spyrkom
  15. Irena Głodziak – poncki gulane, pasta z biołyj fasoli ze scypiorkiym
  16. Małgorzata Mrowca – hałuski ze skwarkami
  17. Grażyna Pawlikowska – kwaśnica z zioberkiym
  18. Irena Łapka i Maria Mędlak – korboce, oscypki, racuchy z jabkami
  19. Cukiernia „Łasuch” – kołoce z syrym, placek kruchy ze śliwkami, rogaliki drozdzowe z marmoladom,
  20. Helena Madeja – bunc
  21. Maria Cikowska – moskole z masłym, moskole z bryndzom
  22. Małgorzata i Kazimierz Stachoń – gulasz segedyński dziadka Mikołaja
  23. Danuta i Józef Chowaniec – tarcioki ze spyrkom
  24. Karcma „U Leśnego” – zoproska
  25. Gospoda „U Michałków” – hałuski na młodyj kapuście
  26. Danuta Kuchta – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom
  27. Barbara Sztokfisz – syrnik
  28. Teresa Budz – fizoły z krupami
  29. Janina Kusiołek – sałotówka
  30. Anna Buńda – borsc bioły na wyndzonce
  31. Dorota Zubek – jabłecnik, syrnik
  32. Teresa Bryja – placek ze śliwkami