51. Sabałowe Bajania: Nie samymi bajaniami żyje człowiek – czasami trzeba pojeść

51. Sabałowe Bajania: Nie samymi bajaniami żyje człowiek – czasami trzeba pojeść

Na tę część Sabałowych Bajań niektórzy z niecierpliwością czekają calutki rok! Degustacja Potraw Regionalnych! Co pojawiło się na stołach naszych gaździn i kto przyrządził najlepsze potrawy? Zobaczcie!

P r o t o k ó ł 

z Degustacji Potraw Regionalnych, która odbyła się w dniu 12 sierpnia 2017 r. jako impreza towarzysząca Festiwalowi Folkloru Polskiego 51. Sabałowe Bajania w Bukowinie Tatrzańskiej.

Komisja Honorowa w składzie:

  1. Pan Andrzej Skupień – Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce

  2. Pan Andrzej Pietras – folklorysta, aktor

  3. Pan Ryszard Rabeszko – twórca ludowy

  4. Pani Anna Lassak – folklorystka, kierownik Zespołu Góralskiego „Hamernik”
    z Krakowa,

  5. Pan Kazimierz Lassak – folklorysta, kierownik Zespołu Góralskiego „Hamernik”
    z Krakowa

oceniła 62 potrawy regionalne przygotowane przez gaździny i zakłady gastronomiczne.

Komisja stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.

Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych. Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników Degustacji pamiątkowymi nagrodami w formie „ocedzorek”:

  1. Józefa Kuruc – zupa sałatowo

  2. Małgorzata Bieniek – zupa kapuściano

  3. Zofia Budz – kluski scypane ze śliwkami susonymi i kluski scypane ze skwarkami

  4. Anna Wiśniewska – kluski scypane ze skwarkami, grulanka bukowiańsko

  5. Maria Kuchta – smolec ze skwarkami, ogórki kisone, syrnik, makowiec, marchwianka

  6. Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański

  7. Emilia Koszarek – kwaśnica z zioberkiym

  8. Maria Włodarczyk – zoproska, rolada drozdzowo z marmoladom

  9. Helena Hodorowicz – łazanki, babka drozdzowo z syrym

  10. Jolanta Górnik i Anna Mrowca – gulaś z dzicyzny, kapusta z pomidorami, potrawka myśliwska z jelynia

  11. Zofia Babiarz – kluski tarcioki z bryndzom, zupa bobowo z grulami

  12. Maria Budz – kapusta na maślonce

  13. Grażyna Bukowska – sałota, moskole z bryndzom, masłym cosnokowym i bockiym

  14. Irena Głodziak – zawijaniec z jabkiym, poncki z grul

  15. Małgorzata Mrowca – paszteciki, borsc cyrwony

  16. Grażyna Pawlikowska – kwaśnica z zioberkiym

  17. Irena Łapka i Maria Mędlak – korboce i oscypki, paszteciki z kapustom i grzybami, drozdzowka z jabkiym i krusonkom

  18. Cukiernia „Łasuch” – kołoc z syrym, makowiec, placek ze śliwkami, rogaliki drozdzowe z marmoladą, kruche z dżymym

  19. Helena Madeja – bunc

  20. Maria Cikowska – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom

  21. Małgorzata i Kazimierz Stachoń – gulasz segedyński dziadka Mikołaja

  22. Danuta i Józef Chowaniec – tarcioki ze spyrkom

  23. Karcma „U Leśnego” – zupa oscypkowo

  24. Gospoda „U Michałków” – piyrogi z bryndzom, z miysym, kapustom i moskole

  25. Dorota Zubek – jabłecznik, ciasto kruche ze śliwkami

  26. Danuta Kuchta – moskole z masłym cosnokowym

  27. Barbara Sztokfisz – ciasto „Niebiesko Dolina”

  28. Teresa Budz – fizoły z krupami

  29. Janina Kusiołek – jabłecznik, drozdzówka ze śliwkami i borówkami

  30. Karcma „Merynos” – mielone z baraniny

  31. Teresa Bryja – moskole z masłym i bryndzom

Na tym protokół zakończono i podpisano.