Protokół z degustacji potraw 13 sierpnia 2016r.

P r o t o k ó ł

z degustacji potraw regionalnych, która odbyła się w dniu 13 sierpnia 2016 r.

jako impreza towarzysząca Festiwalowi Folkloru Polskiego 50. „Sabałowe Bajania”
w Bukowinie Tatrzańskiej.

Komisja honorowa w składzie:

  1. Pan Stanisław Łukaszczyk – Wójt Gminy Bukowina Tatrzańska,

  2. Pan Bartłomiej Koszarek – Dyrektor Bukowiańskiego Centrum Kultury
    „Dom Ludowy”,

  3. Pan Andrzej Skupień – Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce,

  4. Pan Antoni Kalisz – Wiceburmistrz Miasta Kórnik,

  5. Pan Andrzej Pietrzyk – Prezes Związku Podhalan Oddziału Bukowina Tatrzańska,

  6. Pan Andrzej Pietras – folklorysta,

  7. Pan Ryszard Rabeszko – twórca ludowy.

oceniła 58 potraw przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne.

Jury stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur.

Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych. Komisja postanowiła uhonorować wszystkich uczestników degustacji pamiątkowymi jubileuszowymi nagrodami:

  1. Helena Madeja – bunc;

  2. Gmina Kórnik – jajecznica z sześciuset jaj;

  3. Piekarnia Tradycyjna GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – chlyb pasterski i chlyb bukowiański;

  4. Jolanta Górnik – gulaś z jelenia;

  5. Maria Cikowska – moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom;

  6. Cukierni „Łasuch” – kołoc z syrym i grulami, rogaliki drozdzowe z marmóladom oraz placek drozdzowy z borówkami;

  7. Małgorzata Mrowca z Izabelą Budz i Krystyna Paciorek – kapusta z grochem i grzybami, babka ziemniaczana z bockiym;

  8. Helena Hodorowicz – łazanki z kapustom i bockiym, zupa parzybroda;

  9. Maria Włodarczyk z wnukiem Wiktorem Twardzikiem – zoproska i rzezańce;

  10. Józefa Kuruc – zupa sałatowa;

  11. Karcma „Merynos” – polywka baranio, kotleciki mielone z baraniny, gulaś barani, kwaśnica;

  12. Kazimierz Stachoń i Józef Chowaniec – gulasz segedyński dziadka Mikołaja;

  13. Zofia Budz – kluski scykane ze śliwkami susonymi, kluski scykane ze skwarkami, moskole z masłym;

  14. Zofia Babiarz z wnuczką Alicją Cikowską – tarcioki z bryndzom i spyrkom, kasa corno z bryndzom i skwarkami, fizoły z pyncokiym, grulami i bockiym;

  15. Anna Mrowca z wnuczką Patrycją Górnik – kapusta zasmażana z śmietaną, pomidorami i bockiym;

  16. Karcma „U Leśnego” – zupa „gaździnka”;

  17. Irena Głodziak – paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony;

  18. Anna Wiśniewska z wnukami Julią, Janem i Andrzejem – kluski scykane z bockiym;

  19. Janina Kusiołek – sałata warzono, moskole z bockiym, moskole ze spyrkom, moskole z masłym cosnokowym;

  20. Teresa Budz – zoproska;

  21. Gospoda „U Michałków” – polywka z grulami, moskole z masłym cosnokowym, moskole z bryndzom;

  22. Maria Kuchta – marchwianka, smolec ze skwarkami, ogórki kisone, makowiec, syrnik;

  23. Dorota Zubek – ciasto z jabłkami;

  24. Grażyna Bukowska – kapusta z grulami na kwaśnym mlyku, hauski ze skwarkami;

  25. Maria Budz – kapusta na maślonce, fizoły z grulami;

  26. Emilia Koszarek z wnuczką Justyną – kwaśnica;

  27. Irena Łapka, Danuta Kuchta i Maria Kuchta – moskole z masłym cosnokowym, bundz, korbace, oscypek i jagnięcina pieczona;

  28. Grażyna Pawlikowska – kwaśnica;

Na tym protokół zakończono i podpisano.